Lapacho kůra

Lapacho kůra

lapacho kura

Lapacho čaj se připravuje ze sušené vnitřní kůry stromů rodu Tabebuja, které pokrývají tropické pralesy Jižní a Střední Ameriky (svahy v Andách). Tyto stromy jsou dlouholeté - některé stromy v Andách jsou dokonce až 700 let staré.

Kůra Lapacho byla po staletí používána v přírodní medicíně, zejména latinskoamerickými indiánskými komunitami. Proto je nápoj často nazýván Inca čajem, jenž inkové užívali při léčbě různých onemocnění. Jiné názvy lapacho: Pau d'arco, Ipe Roxo, Taheebo, Tahuari. Lapacho není jen nápoj - kůra může být také použita externě, např. ve formě zábalů.

Čaj Lapacho má velmi příjemnou příchuť s bylinkovou příchutí a výrazným dřevním dozvukem. Často bývá spojován s Rooibosovým čajem, avšak vařením má lapacho silnější účinek. Pokud Vám nechutná čistý lapacho, lze jej sladit medem.

Název čaje pochází z účinné látky, kterou obsahuje, tzv. lapachol. Ten má velmi silný antivirový účinek, čehož se využívá zejména v případech, kdy chcete zvýšit svou imunity. Příznivci tohoto čaje věří, že nápoj také pomáhá při léčbě rakoviny a při léčbě různých druhů alergií.

V lapachu existuje asi 20 účinných látek - každá z nich má příznivý účinek na naše tělo. Lapacho obsahuje mimo jiné mnoho mikroživin, včetně zinku, vápníku, hořčíku, manganu. Čaj pomáhá při detoxikaci těla od nepotřebných toxinů, doporučuje se také v případech kožních onemocnění, žaludku, plísňových a parazitárních infekcí.

lapacho 2

Lapacho a jeho dopad na lidské zdraví

Moderní výzkumy ukazují, že čaj má hojivé účinky, často bývá doporučována detoxikace právě prostřednicvím čaje lapacho. Účinky lapacha jsou velmi intenzivní, proto by měla být terapie prováděna pečlivě. Odvar má sílu, která "motivuje" vaše tělo k obraně, stimuluje celý imunitní systém, aby bojoval proti cizím buňkám. Účinně překonává všechny viry, bakterie, houby, plísně a parazity. Nedoporučuje se však pít u lidí po transplantacích, během těhotenství a u nemocných s poruchou srážlivosti krve. Lapacho také reaguje s aspirinem. Pokud se potýkáte s nějakou nemocí a užíváte léky, poraďte se se svým lékařem a ujistěte se, že můžete lapacho užívat.

Čaj ovlivňuje práci trávicího systému: snižuje sekreci žaludeční kyseliny a zvyšuje sekreci hlenu. Díky těmto vlastnostem je vynikající nápoj pro lidi, kteří mají probélmy s vředy.

Lapacho čaj by neměl být užíván déle než měsíc, pouze v případech začínající únavy a výše zmíněných příznaků. Při problémech s kůží se může využívat zábalů z toho čaje. Během léčby lapacho byste měli pozorovat vaše tělo a jeho reakce. Čaj ovlivňuje čisticí procesy těla, ale někdy mohou nastoupit příliš rychle a mohou se objevit nežádoucí vedlejší účinky, jako je nevolnost, bolest břicha a zvracení. Pokud zaznamenáte tyto příznaky a neodezní během 2-3 dnů, přestaňtě čaj užívat.

Recept na čaj je velmi jednoduchý: přidejte asi 10 gramů kůry do hrnce s vroucí vodou (asi 1 litr). Pokud chcete vařit méně čaje, vždy použijte poměr 2 gramů lapacho kůry na 200 mililitrů vody. Vařte další 10 až 15 minut. Čaj přefiltrujte.

Lapacho kůru lze zakoupit za výhodnou cenu i v našem obchodě https://www.zdravelevne.cz/susene-ovoce--orechy--seminka--pochutiny--koreni/lapacho-caj-500-g/

Zdroj:

1) Monika Majewska- LAPACHO, czyli "herbata Inków" - działanie i właściwości lapacho http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/lapacho-czyli-herbata-inkow-dzialanie-i-wlasciwosci-lapacho_37889.html