Moringa oleifera - olejodárná

Moringa oleifera - olejodárná

moringa

Moringa je rostlina, která má jedinečné nutriční hodnoty i mimořádné léčebné vlastnosti. Moringa olejodárná obsahuje čtyřikrát více vitamínu A než mrkev, sedmkrát více vitamínu C než pomeranče, 17krát více bílkovin než mléko a 25krát více železa než špenát. Není proto divu, že moringa je nazývána "stromem dlouhého života" a patří do skupiny superpotravin - nejzdravějšího jídla na světě. Zjistěte, jaké další vlastnosti moringa má a jak její účinky maximálně využít.

Moringa oleodárná (latinsky: Moringa oleifera) je rostlina s výjimečnými nutričními vlastnostmi, díky níž se ocitla ve skupině super potravinářských výrobků. Tato rostlina pocházející z Indie nalezla uplatnění nejen v přírodní medicíně, ale také v kosmetice a vaření. Všechny části stromu mohou být použity mnoha způsoby. Květy, listy a kůra poskytují cennou surovinu, stejně tak i její kořeny. Moringový olej se kupříkladu použitá pro výživu a péči pokožky. Zrna moringy, díky svým antibakteriálním vlastnostem, bývají využívány i při čištění vody. Moringa má dále vysoký obsah manganu, chromu a boru. Mangan je důležitý pro zdraví kostí a kloubů a chrom má velký význam při metabolismu organismu a při stresu. Moringa je rostlina s nejvyšším obsahem boru (31 mg / 100 g).

Moringa také obsahuje všechny důležité esenciální aminokyseliny (omega-3, -6 a -9, a další), a také vysoký obsah antioxidantů.

Moringa je jedním z produktů s nejvyšší antioxidační kapacitou (zkráceně ORAC - Oxygen Radical Absorbance Capacity), což znamená, že má schopnost zachytit a neutralizovat volné radikály, a tím schopnost chránit buňky těla proti oxidačnímu stresu, může být tedy prospěšná u mnoha onemocnění, včetně rakoviny, onemocnění srdce a cévního systému nebo diabetu. Ze 46 antioxidantů, které Moringa obsahuje, stojí za to věnovat pozornost zejména zeatinu, salvestrolu a chlorofylu. Zeatin je látka, která je zodpovědná za to, že všechny vitamíny, minerální látky, aminokyseliny a stopové prvky byly správně přijaty v těle. Salvestrol patří do skupiny látek nazývaných fytoalexiny. Jsou vyráběny rostlinami v reakci na infekce způsobené rostlinnými patogeny. Vědci zjistili, že salvestrol má také protinádorové vlastnosti. Kromě toho bylo zjištěno, že moringa má největší koncentraci chlorofylu všech dosud testovaných rostlin. Chlorofyl je zelený pigment, který podporuje procesy čištění organismu.

Moringu lze široce používat i v kuchyni. Mladé výhonky se po vaření jedí. Mladé řeřichovité listy se mohou jíst jako špenát. Po sušení a mletí jsou doplňkem polévek, salátů, koktejlů a jogurtů.

Pro potravinářské účely patří moringový olej. Avšak nejen v potravinářství je tento olej hojně využíván. Olej se doporučují i pro péči o pokožku a vlasy. Díky tomu budou měkké a intenzivně zvlhčené. Olej je snadno vstřebáván a nezůstává na pokožce. Může se také použít k relaxační masáži.

Moringu olejodárnou můžete zakoupit za výhodnou cenu i v našem obchodě https://www.zdravelevne.cz/speciality/moringa-olejova-prasek-250-g/ v práškové formě 250 g.).

Zdroje:

1) Monika Majewska- MORINGA - drzewo długowieczności. Właściwości lecznicze i zastosowanie moringi, http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/moringa-drzewo-dlugowiecznosci-wlasciwosci-lecznicze-i-zastosowanie_43353.html

2) Thorsten W., Jenny B., Żywność funkcjonalna. Najzdrowsze produkty z natury, wyd. Vital, Białystok 2015

3) USDA Database for the Oxygen Radical  Absorbance Capacity (ORAC) of Selected  Foods, Release 2