ČAJOVÁ KVĚTINA Matcha Tea Harmony zelený čaj BIO 30x2g
Kód: 534

Související produkty
Detailní popis produktu
Dnes se matcha používá také jako surovina do výrobků s příchutí zeleného čaje, včetně zmrzliny, italské zmrzliny (gelato), nealkoholických ovocných nápojů, latté a čokolád.
Na rozdíl od běžných listů zeleného čaje, které se po vyluhování vyhazují, listy matchy se našlehají s vodou a konzumují se. Pitím čaje matcha dochází ke konzumaci antioxidantů ze zeleného čaje, vitamínů, minerálů a vlákniny ve vyšší koncentraci. Matcha také obsahuje velké množství L-theaninů – jedinečných přírodních aminokyselin, které se vyskytují téměř výlučně v zeleném čaji – a také teofylinu, který má podobné účinky jako kofein. Má se za to, že tyto látky společně pomáhají udržovat vyšší duševní jasnost a energii.
Jelikož matcha je čistý, přírodní, jemně mletý prášek, jeho použití jako ingredience je téměř neomezené. Mezi oblíbené použití patří zmrzlina ze zeleného čaje, gelato, ovocné nápoje, latté a čokolády.
Matchu od běžných práškových zelených čajů odlišují zejména:
1. Chuť: Matcha je sladká a jemná, s pouhým náznakem svíravosti. Sladkost je způsobena přirozeně se vyskytujícími L-theaninovými aminokyselinami a rostlinnou vlákninou. Na druhou stranu běžný práškový zelený čaj obvykle postrádá aktivní aminokyseliny, což vede k poměrně nevýrazné a hrubší chuti.
2. Barva: Matcha je smaragdově zelená, zatímco práškový zelený čaj je často žluto-hnědý. Je to proto, že kvalitní matcha se mele na jemný prášek na pomalu se otáčejících žulových mlecích kamenech. Tření je minimální a čajové listy se během tohoto procesu „nepálí“, takže si mohou zachovat chlorofyl. Oproti tomu běžný práškový zelený čaj se často mele na prášek pomocí tlaku vzduchu. Tření způsobené tímto procesem listy „rozvaří“, takže získávají žluto-hnědou barvu.
3. Nutriční profil: Díky vysoké koncentraci L-theaninových aminokyselin dodává matcha většině uživatelů jemnou energetickou „vzpruhu“ trvající 3 až 6 hodin. U práškových zelených čajů je však aminokyselin poměrně méně a nemají stejné vlastnosti.
Čaje mleté na žulových kamenech obsahují nejvyšší koncentraci antioxidantů v porovnání se všemi doposud známými přírodními druhy ovoce a zeleniny. Test kapacity odbourávání volných radikálů (ORAC)1 je vědecky řízený soubor experimentů vyvinutých ministerstvem zemědělství USA (USDA) a Tufts University k posouzení antioxidačních vlastností potravin a nápojů. Výsledek testů ORAC pomáhá standardizovat, kvantifikovat a objektivně srovnávat antioxidační vlastnosti různých potravin a nápojů. Výsledky posledních testů ORAC ukázaly, že jeden gram tradičního zeleného čaje matcha obsahuje 1384 jednotek ORAC. Při srovnání s ovocem a zeleninou, které jsou bohaté na antioxidanty, ale také při porovnání s hlavními superpotravinami tradiční zelený čaj matcha jasně vyniká nad všemi ostatními.
Příprava čaje: dvě až tři vrchovaté bambusové lžičky čaje našlehejte s horkou vodou (75 °C) v misce bambusovou metličkou na nefritově zelenou pěnu. Řídká napěněná kaše po chvilce zhoustne nabobtnáním částeček lístků. Čaj matcha obsahuje všechny účinné látky a plný aromatický celek čajového listu.
Složení
Jemně mletý zelený čaj* Matcha. *produkt kontrolovaného ekologického zemědělství
Výživové údaje na 100 g
Energetická hodnota 1 424 kJ / 340 kcal | |
---|---|
Tuky: | 0,0 g |
z toho nasycené mastné kyseliny: | 0,0 g |
Sacharidy: | 40,2 g |
z toho cukry: | 0,0 g |
Vláknina: | 36,7 g |
Bílkoviny: | 19,4 g |
Sůl: | 0,0 g |
Doplňkové parametry
Kategorie: | Zdravá výživa |
---|---|
Hmotnost: | 0.06 kg |
EAN: | 8594169250502 |
Položka byla vyprodána… |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.